Zastosowałam ten 3-dniowy detoks – Nie sądziłam, że jest tak skuteczny. Oczyścił mój organizm
Badanie przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia wskazało, że ilość spożywanego przez nas cukru jest bezpośrednio związana z plagą otyłości i nadwagi.
Ponadto występujący nagły przyrost wagi niemal zawsze spowodowany jest zwiększeniem ilości cukru w diecie. Choć to węglowodany i tłuszcze w głównej mierze odpowiadają za przyrost wagi, to na cukrze spoczywa najwięcej oskarżeń.
Nic dziwnego, w końcu jest on dodawany do większości pokarmów i napojów. Co więcej w przypadku niektórych produktów, takich jak mód, soki owocowe czy owoce stanowi ich nieodzowną część.
Warto przy tym pamiętać, że cukier nie tylko przyczynia się do zwiększenia masy ciała, ale dodatkowo może prowadzić do nadaktywności i następującego po niej przemęczenia, depresji, infekcji drożdżakowej, bólów głowy, nadmiernej ospałości, a także przeziębień i zapalenia zatok.
Co szczególnie istotne, wysoka podaż cukru może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca, a nawet raka.
Już dziś powiedz NIE cukrowi
Cukier uznawany jest za jedną z silniej uzależniających substancji. To właśnie dlatego rezygnacja z niego może być jednym z trudniejszych zadań na naszej drodze.
W pierwszych dniach możemy zaobserwować klasyczne objawy odstawienia, takie jak zmęczenie i wzmożona ochota na cukier, a także pogorszenie nastroju czy bóle głowy. Właśnie dlatego zaleca się, by stopniowo rezygnować z produktów zawierających cukier, tak by na raz wykluczać tylko jeden rodzaj produktów.
3 dniowy detoks – jadłospis
Dzień 1
Na śniadanie – 3 jajka (gotowane lub podane w formie jajecznicy), lub płatki owsiane (1 szklanka) z dodatkiem migdałów lub nasion,
Na drugie śniadanie – 1 miska orzechów,
Na obiad – mieszanka warzyw (w tym buraki, dynia piżmowa, marchewka, pasternak, fasola, rzepa) z piersią z kurczaka i migdałami,
Na kolację – łosoś z dodatkiem smażonych pieczarek i brokułów lub gotowana ryba z zieloną fasolką (1 miska).
Dzień 2
Na śniadanie – 3 jajka (w formie jajecznicy) ze szpinakiem lub 1 kubek owsa ciętego z migdałami lub nasionami i jagodami,
Na drugie śniadanie – niewielka miska orzechów,
Na obiad – sałatka warzywna z posiekanej czerwonej i zielonej kapusty ze startą marchewką polana sosem z oliwy z oliwek, cytryny i soli, ozdobiona natką pietruszki lub cukinia grillowana z dodatkiem żółtej papryki, polana dressingiem z octu, cytryny i tymianku,
Na kolację – zielone warzywa gotowane na parze z dodatkiem warzywnego casserole i zupa fasolowa lub dorsz pieczony z dodatkiem smażonej chińskiej kapusty oraz z prażoną rzepą i brukselkami.
Dzień 3
Na śniadanie – 3 jajka (w formie omleta) z krewetkami i sałatką z rzodkiewki, kapusty i orzechów lub 1 kubek owsa ciętego z migdałami lub nasionami i jagodami,
Na drugie śniadanie – niewielka miska orzechów,
Na obiad – kurczak pieczony z czarnymi oliwkami, cebulą i tymiankiem lub udka z kurczaka pieczone z rozmarynem, cytryną i szałwią,
Na kolację – pełnoziarnisty makaron penne z dodatkiem mięsnego sosu grzybowo-pomidorowego i bazylią lub grzyby z wywaru z dodatkiem liścia laurowego, cebuli, czosnku, marchewki, selera i tymianku,
Nasz detoks możemy dodatkowo wzmocnić zastępując słodkie napoje, napojami bez cukru, takimi jak:
Woda detoksykująca – do jej przygotowania potrzebujemy jeden z następujących owoców – pomarańcze, grejpfruty, truskawki, jagody. Owoce należy posiekać i wrzucić do słoika z wodą, następnie całość wzbogacić świeżą miętą lub rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać i pić codziennie.
Wyłącznie niesłodzona, najlepiej zielona lub ziołowa. Pita 3 razy dziennie wspomoże proces detoksykacji organizmu.
Kawa – jednak tutaj zalecane jest picie nie więcej niż 1 szklanki niesłodzonej, czarnej kawy na dzień.