Ciasto po włosku „12 łyżek” – wymieszaj składniki i do piekarnika. Lepiej zapisz przepis bo będziesz do niego wracać
Oto przepis na wyjątkowe włoskie ciasto „12 łyżek”. Ten przepis wyjątkowo łatwo zapamiętać, gdyż główne składniki odmierzane są w łyżkach.
Dzięki temu nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem ciasta. Jest ono proste, ale słodkie, puszyste i delikatne. Można dowolnie urozmaicić jego smak ulubionymi dodatkami. Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie 30 minut.
Jeżeli chcesz uraczyć gości pysznym domowym wypiekiem – wypróbuj ten przepis. Ciasto zawsze się udaje! Będzie wspaniałym dodatkiem np. do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 3 jajka
- po 12 łyżek: mąki pszennej, cukru, oleju słonecznikowego, mleka
- pół cytryny
- 8 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- cukier puder – do smaku
Przygotowanie:
Ubij jajka ze szczyptą soli – powinna powstać jasna, puszysta masa. Dosyp cukier i nadal ubijaj.
Dolej mleko, olej i sok z cytryny. Starannie wymieszaj całość. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj ciasto.
Wlej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Możesz je też udekorować np. ulubionymi owocami, kakao, czekoladą czy lukrem. Będzie jeszcze pyszniejsze.