Przepyszne kotlety mięsne z małym sekretem – Znikają zawsze jako pierwsze ze stołu
Kotlety z tego przepisu wychodzą po prostu niesamowicie pyszne. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają dodatkowi czosnku i musztardy.
Świetnie sprawdzą się jako obiad, podane np. z ziemniakami i ulubioną surówką. W dodatku ich wykonanie wcale nie jest trudne.
Wypróbuj ten przepis, jeżeli chcesz przygotować niezwykle smaczne kotlety w nowym wydaniu. Miłośnicy dań mięsnych nie będą zawiedzeni!
Składniki:
- 1 kg mięsa – najlepiej wieprzowego
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubisz)
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól i pieprz czarny mielony – do smaku
- trochę oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój je na średniej wielkości plastry. Nałóż na nie folię spożywczą i porozbijaj tłuczkiem, by były dosyć cienkie.
Zmiażdż czosnek za pomocą praski i wymieszaj dokładnie z musztardą. To będzie sos.
Dopraw kotlety solą i pieprzem, a następnie starannie natrzyj sosem. W tym momencie najlepiej zostawić mięso w lodówce na kilkadziesiąt minut, aby nabrało bogatszego smaku. Jeżeli jednak nie mamy czasu, możemy przejść do dalszych kroków.
Widelcem roztrzep jajka z odrobiną soli. Wysyp mąkę na głęboki talerz. Kolejno zanurzaj kotlety w mące, jajku, znowu w mące i ponownie w jajku, by powstała panierka.