Pyszne delikatne naleśniki, które przygotujesz bez maki. Zaskoczę Cię tym przepisem. Wyjątkowy przepis
Chyba każdy powie, że podstawowe składniki na ciasto naleśnikowe to: jajka, mąka i mleko. Ten przepis jest wyjątkowy – naleśniki można przygotować także bez mąki!
Wypróbuj ten przepis, jeżeli chcesz zrobić naleśniki, a nie masz akurat mąki lub chcesz poczęstować osobę nietolerującą glutenu. Placki z tego przepisu wychodzą cieniutkie i delikatne, w niczym nie ustępują tradycyjnym naleśnikom.
Naleśniki nadziane słodkim serkiem i zapieczone posmakują każdemu. Będą rozpływać się w ustach i świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i deser. Są też bardzo proste do wykonania.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 6 jajek
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżek skrobi
- Łyżka oleju słonecznikowego + trochę do smażenia
Składniki na nadzienie serowe:
- 300 g twarożku
- Cukier – do smaku
Ponadto:
- Śmietana – według uznania
- Masło – według uznania
Przygotowanie:
Wymieszaj starannie jajka z cukrem. Dodaj skrobię i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki. Wlej mleko i olej, jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie nasmaruj patelnię olejem i smaż cienkie naleśniki tylko z jednej strony – bez przewracania! Otrzymasz ok. 25 naleśników.
Przygotuj nadzienie, ucierając twaróg z cukrem. Możesz dodać ulubione dodatki, np. rodzynki. Każdy naleśnik posmaruj masą serową i zwiń lub złóż w trójkąt.
Ułóż naleśniki w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pokryj je dowolną ilością rozpuszczonego masła oraz śmietany. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.