Przepis na Rumuńskie gołąbki – o wiele smaczniejsze niż te tradycyjne. Obłędny smak
Gołąbki to potrawa znana w wielu krajach, w każdej kulturze, a nawet w każdym domu przygotowanie gołąbków może wyglądać inaczej.
To sprawia, że jest to wyjątkowe danie, które można spróbować i zasmakować w wielu wersjach. Jeśli do tej pory przygotowywałeś/aś gołąbki w klasycznej polskiej wersji zachęcamy do wypróbowania rumuńskiej wersji gołąbków, które mogą posmakować Ci jeszcze bardziej.
Uwaga! Rumuńskie gołąbki to danie, które jest w stanie zmienić Twoje życie.
W oryginalnej wersji gołąbków rumuńskich od lat używa się kilku rodzajów mięsa. Jeśli jednak Ty preferujesz jeden rodzaj mięsa to doskonale sprawdzi się mielone mięso z indyka, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny.
Sukces nowej wersji tego dania tkwi w szczegółach czyli podstawie – gołąbkach, a także pysznym soczystym sosie.
Do zrobienia gołąbków potrzebujesz:
- głowa kapusty białej lub włoskiej
- 250 g mielonego mięsa
- 100 g ryżu
- 125ml wody
- 1x marchew
- 1x cebula
- sól i pieprz
Do zrobienia sosu potrzebujesz:
- 2x pomidory
- 4x ząbki czosnku
- 100g sera
- 2 łyżki śmietany
- pęczek ziół np. pietruszki i koperku
Sposób przygotowania:
Ostrożnie usuń głąb z kapusty za pomocą noża, a następnie włóż ją do wrzącej wody. Po kilku minutach liście powinny w łatwy sposób oddzielać się od kapusty. Pojedyncze liście wkładaj do zimnej wody, a później odetnij twardą część u nasady liścia.
Ugotuj ryż na półtwardo. Następnie pokrój lub zetrzyj na tarce marchew oraz cebulę pokrój w małą kostkę.
Przygotowane w ten sposób warzywa usmaż na patelni. Dodaj ryż, wymieszaj, a następnie mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przejdź do nakładania farszu na liście kapusty, a następne zawiń je tak jak klasyczne gołąbki.
Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj tłuszczem i wyłóż do niego nadziane i zawinięte liście kapusty. Następnie zalej je 125ml wody i włóż je do nastawionego na 200 stopni piekarnika na 25 minut.
W czasie pieczenia gołąbków przygotuj sos. Do naczynia włóż pokrojone pomidory, drobno pokrojony czosnek, zetrzyj ser oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, dodaj zioła i tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.