Pyszne tureckie bułeczki z patelni – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Dzisiaj przed Wami odsłona tureckich bułeczek pieczonych na patelni.
Przygotowane są z ciasta drożdżowego, dzięki czemu są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Kto przyrządzi je dziś razem ze mną?
SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej
- 240 mililitrów mleka
- 200 mililitrów oleju słonecznikowego
- 10 gram koperku
- 1 łyżeczka soli
- 50 gram drożdży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże pokrusz i połącz z 150 ml oleju, mlekiem, solą i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto, które powinno mieć miękka konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na osiem równych części. z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i włóż na nasmarowaną olejem patelnię. Po raz drugi odstaw ciasto, aby jeszcze trochę urosło (kilkadziesiąt minut).
Aby upiec bułeczki umieść patelnię wraz z nimi na małym ogniu i przykryj pokrywką. Gotuj je tak długo, aż będą zarumienione od dołu.
Teraz przykryj bułeczki pergaminem i odwróć na drugą stronę, żeby papier znalazł się na dole. Na koniec przykryj ponownie patelnię i smaż bułeczki dalej, aby zarumieniły się z drugiej strony.
Po upieczeniu zdejmij bułeczki z patelni, delikatnie przesmaruj olejem wymieszanym z koperkiem. Pyszne bułeczki z patelni są już gotowe!