Te sztuczki kulinarne przydają się w każdej kuchni. Dlatego każda gospodyni powinna je znać!
W internecie znajduje się masa różnych porad związanych z najróżniejszymi dziedzinami życia.
Nie wszyscy mają jednak czas na przeglądanie setek stron, aby nauczyć się czegoś nowego. Dlatego zebraliśmy tutaj dla Ciebie te dotyczące gotowania.
Znajdziesz tutaj odpowiednie porady dla początkującego jak i nieco bardziej zaawansowanego kucharza, które mistrzowie kuchni wykorzystują od wielu lat!
Sztuczki kuchenne
Lubisz jeść lody? A może tak spróbować nieco zdrowiej i przy tym smaczniej? Spróbuj zamrozić banany. Po zamrożeniu wystarczy zmiksować je w blenderze, aż do uzyskania jednolitej masy. Uzyskane w ten sposób lody mają przepyszną kremową konsystencję.
Uwielbiam naleśniki, szczególnie jako pierwszy posiłek dnia.
W przygotowywaniu ich, a także placków zawsze denerwowało mnie to, że przygotowanie ciasta zajmuje mi najwięcej czasu, przez który muszę rezygnować z cennego snu.
Jednak ten problem można z łatwością obejść, przygotowując ciasto dzień wcześniej i wkładając je do szczelnie zamkniętej terby. Rano wystarczy rozgrzać patelnię, a śniadanie gotowe będzie w kilka chwil.
Denerwuje Cię, że dania wykonane z miękkiego ciasta zawsze tracą swój kształt po dzieleniu ich nożem? Nić dentystyczna idealne idealnie zastąpi nóż przy porcjowaniu.
Dzięki porcjowaniu i zamykaniu w hermetycznych pojemnikach wcześniej przygotowanych potraw możesz zaoszczędzić dużo czasu na przygotowaniu posiłków.
Zupa i gulasz to dania, podczas których gotowania dużo czasu zabiera przygotowywanie ziół.
Prostym rozwiązaniem jest posiekanie i zamrożenie ich wcześniej, z wykorzystaniem oleju roślinnego lub masła. Tak przygotowane kostki wystarczą na kilkukrotne sesje gotowania.
Wykorzystujesz kuchenkę mikrofalową tylko do odgrzewania resztek?
To urządzenie obecne w praktycznie każdym domu może pomóc wysuszyć zioła. Wystarczy rozłożyć je na ręczniku papierowym i wsadzić do kuchenki ustawionej na średnią moc w 20-sekundowych odstępach.
Nie lubisz obierać jajek? Wystarczy użyć łyżki. Włóż ją pod kawałek skorupki i delikatnie prowadź po jajko. Skorupka odejdzie w okamgnieniu.
Jajko z miękkim żółtkiem jest proste w przygotowaniu, jeśli znasz tę sztuczkę.
Wystarczy po wyjęciu z lodówki włożyć jajko do gorącej wody na 6 minut, po których należy zanurzyć je w lodowatej wodzie. W obraniu tak przygotowanego jajka pomoc może poprzednia sztuczka.
Zastanawiało Cię kiedyś jak zrobić ziemniaki z chrupiącą skórką jak z restauracji? Po oczyszczeniu zalej go słoną wodą i zostaw na 7 minut, po których posmaruj go olejem roślinnym i upiecz.
Panierka ze sznycli i kotletów nie jest wystarczająco chrupiąca?
Wystarczy, że wymieszasz tarty ser z krakersami. Po obtoczeniu kotletów włóż je do lodówki na 15 minut, aby przygotować je do smażenia.
Idealny sernik? Nic prostszego.
Wystarczy umieścić naczynie z gorącą wodą pod formą. Po godzinie pieczenia na małym ogniu pozostaw piekarnik na kolejną godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Lubisz zamieniać tradycyjne dania w coś, co zaskoczy wszystkich?
Podczas wyrabiania ciasta na pierogi podziel je na połowę i dodaj do jednej z nich kakao.