Leniwe pierogi – Tak smaczne, że palce lizać. Z notatnika mojej babci
Pierogi leniwe to potrawa dobrze znana na polskich stołach. Większości kojarzyć się będą z dzieciństwem, nostalgią dawnych czasów.
Są doskonałą propozycją o każdej porze dnia. Świetnie nadadzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła przekąska na podwieczorek.
Składniki:
- 1 – 2 jajka
- 500 g twarogu
- 3 łyżki masła
- 1 – 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- śmietana do smaku
Przygotowanie
Najlepiej użyć twarogu domowej produkcji. Gdy już taki masz, przetrzyj go przez sito. Wymieszaj go doskonale w misce wraz z roztopionym masełkiem, jajkami, solą oraz opcjonalnie – z cukrem. Do tego dodaj przesianą mąkę i zagnieć z powstałej masy cudowne ciasto.
Posyp stół mąką, połóż na nim ciasto, które następnie podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj wałek, który od wierzchu spłaszczysz, a potem pokroisz na mniejsze kawałki.