Mięso po japońsku – świetny pomysł na pyszny obiad. Przekonaj się, jakie są smaczne. Oto przepis
Mięso po japońsku – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny
Podam Wam przepis, na który natknęłam się już jakiś czas temu i od tamtej pory towarzyszy mi niezwykle często. Ta smażona wieprzowina w ostrej marynacie jest wyjątkowo soczysta, a na wierzchu tworzy się chrupiąca skórka.
Składniki, których potrzebujemy:
- 400 g mięsa wieprzowego;
- 6 łyżek sosu sojowego;
- 2 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżkę skrobi;
- łyżeczkę cukru;
- po pół łyżeczki imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej.
Jak przygotowywać?
W miseczce łączymy cukier, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tej mieszanki dodajemy sos sojowy i skrobię, po czym dokładnie mieszamy.
Następnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą i kroimy je w plastry średniej wielkości. Ubijamy, a później zalewamy przygotowaną marynatą.
Odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso do uzyskania złotego koloru.