W 5 minut przygotuj to pyszne ciasto na kefirze – smakuje obłędnie. Lepiej zapisz przepis.
Niespodziewani goście właśnie zadzwonili, że za chwilę do was wpadną na kawę, a ty nie masz w domu nic słodkiego?
Przygotuj szybkie ciasto na kefirze. Przygotujesz je bardzo szybko, nie demolując przy okazji porządku w kuchni. Ciasto jest szybkie, puszyste i delikatne, a przy tym bardzo smaczne. Goście z pewnością będą zachwyceni.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka kefiru
- 100 gramów rodzynek
- łyżka masła
- 10 gramów proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wlej szklankę kefiru, dodaj cukier i wbij dwa jajka, następnie przy pomocy miksera wymieszaj składniki.
Kiedy składniki się połączą, zacznij stopniowo dodawać niewielką ilość mąki, cały czas mieszając całość przy pomocy miksera. Kiedy cała mąka będzie już połączona z pozostałymi składnikami, dodaj proszek do pieczenia oraz rodzynki i ponownie wymieszaj ciasto.
Przygotuj teraz formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, a następnie wlej do niej wcześniej przygotowane ciasto.
Do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika włóż formę z ciastem i piecz przez około 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Przed podaniem możesz je np. oprószyć cukrem pudrem.