Ciasto budyniowe – inne niż wszystkie Wypróbuj ten prosty przepis. Smak nie do opisania.
Oto przepis na proste, lecz wyjątkowe ciasto z dużą ilością kremu budyniowego.
Krem jest pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Ciasto z pewnością zachwyci Twoich gości! Oprócz tego wyjątkowo ładnie wygląda, a jego przygotowanie nie wymaga dużego doświadczenia w pieczeniu.
Koniecznie wypróbuj ten przepis – nie zawiedziesz się!
Składniki:
- 80 g budyniu waniliowego w proszku
- 1 l mleka
- 250 g masła
- 12 łyżek cukru pudru
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 9 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj 6 łyżek cukru pudru i nadal ubijaj. Dodaj 6 łyżek mąki i delikatnie wymieszaj całość.
Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut, do „suchego patyczka”.
Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj 2 łyżki mleka, proszek budyniowy i pozostałe 3 łyżki mąki. Starannie wymieszaj, by nie powstały grudki.
Pozostałe mleko zagotuj, następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. Do jeszcze ciepłego mleka dodaj masę budyniową i masło. Dokładnie wymieszaj całość.
Upieczone ciasto posmaruj równomiernie kremem i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem możesz posypać je tartą czekoladą lub kakao.