Zapiekane naleśniki z twarogiem – jem co drugi dzień i nie boję się że przytyję. Pychota
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi naleśników. A nawet jeśli by się taka znalazła, to ten przepis powinien zmienić jej zdanie.
Do tych zapiekanych naleśników z białym serem użyjemy następujących składników:
- pół litra mleka
- 5-6 jajek
- 300-400 gramów białego sera
- 100-200 gramów śmietany
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- kawałek masła
- cukier
Na początku rozrabiamy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Następnie przygotowujemy patelnię poprzez posmarowanie jej masłem i zaczynamy smażyć nasze naleśniki.
W między czasie rozdrabniamy biały ser i dodajemy do niego cukier i jajko.
Smarujemy naleśniki naszą masą twarogową i kładziemy je na blachę do pieczenia. Tutaj warto dodać, że z kształtem naleśników możemy kombinować, ważne tylko, żeby się nie rozleciało nadzienie.
Podobnie możemy eksperymentować z polewami czy posypkami. Kiedy już to wykonaliśmy, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Długość smażenia nie powinna przekroczyć 10 minut.