Ta dieta odmieni Twoją sylwetkę. Minus 3 kg w 14 dni: sprawdzona zrównoważona dieta
Wbrew obiegowym opinio, głodówki nie są dobrym rozwiązaniem na szybką utratę wagi, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i efekt jojo, który sprawi, że szybko odzyskasz utracone kilogramy.
Tylko zrównoważona, zdrowa dieta sprawi, że stracimy na wadze skutecznie i bez uszczerbku na zdrowiu. Dzięki takiej diecie organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Oznacza to, że ograniczasz spożycie kalorii i zmniejszasz porcje, ale nadal jesteś syty i, przede wszystkim, chudniesz!
Poniżej przedstawiamy zdrowy jadłospis na 5 dni, który pozwoli Ci wdrożyć się w zdrowe odżywianie i poczuć się lepiej!
Dzień 1
rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 minut przed jedzeniem
śniadanie: 200 ml jogurtu 0% tłuszczu z 1 łyżeczką otrąb owsianych, 2 jajka gotowane na twardo; 30-40 minut po śniadaniu herbata lub kawa bez cukru
obiad: 200 g sałaty, szpinaku lub rukoli, surowe warzywa, 150 g gotowanej piersi z kurczaka, kromka pieczywa pełnoziarnistego
kolacja: 350 g zupy marchewkowej, herbata bez cukru
Dzień 2
rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem
śniadanie: 100 g chudego twarogu z koperkiem i pół papryki, herbata zielona bez cukru
obiad: 350 g marchewkowej zupy-krem, 50 g gotowanej piersi z kurczaka
kolacja: sałatka z połowy awokado, 100 g kukurydzy z puszki z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Dzień 3
rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem
śniadanie: 200 g płatków owsianych gotowanych na wodzie bez cukru z suszonymi morelami, śliwkami i rodzynkami, herbata zielona bez cukru
obiad: gulasz z cukinii, 200 g ryby gotowanej na parze
kolacja: sałatka z połowy awokado, 100 g kukurydzy z puszki z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Dzień 4
rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem
śniadanie: 200 ml jogurtu 0% tłuszczu z 1 łyżeczką otrąb owsianych, 2 jajka gotowane na twardo; 30-40 minut po śniadaniu herbata lub kawa bez cukru
obiad: gulasz z cukinii, 200 g ryby gotowanej na parze
kolacja: 250 g surówki z tartego selera, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, 2 kromki chleba z otrąb owsianych
Dzień 5
rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem
śniadanie: 100 g chudego twarogu z koperkiem i pół papryki, herbata zielona bez cukru
obiad: 250 g surówki z tartego selera, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, 1 klops z piersi indyka
kolacja: 200 g sałaty, szpinaku lub rukoli z surowymi warzywami, 20 g twardego sera, 1 kromka chleba z otrąb owsianych
Podstawowym założeniem tej diety jest wprowadzenie produktów bogatych w błonnik i białko, które zapewniają odpowiednie składniki odżywcze oraz uczucie sytości.
Węglowodany zostały ograniczone do minimum. W trakcie trwania diety ważne jest picie 2 litrów wody dziennie, aby przyspieszyć metabolizm oraz zapobiec zaparciom po spożyciu otrębów.
5-dniowy cykl można powtórzyć 3 razy – dieta może trwać łącznie 15 dni, a w każdym cyklu stracisz na wadze około 1-1,5 kg.